Voor diegenen die weer eens een gewoon bammetje willen eten na de vakantie hebben we ons Breek bruinbrood als een welkom thuis gastbrood.
Voor de patisserie deze week, proberen we Zen te bliven, èn relaxed en cool natuurlijk met dit tropische; dus maken we Zen appelcake.
Ho, ho, en natuurlijk ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Dat is er zoals altijd. Die gaat nergens heen en vindt het uitstekend zo!
Ons de-school-zomervakantie-is-bijna-voorbij assortiment voor deze week wordt:
Het is bijna het einde van je vakantie en je begint ineens te snakken naar een gewoon bammetje met kaas…
Een keer dat dat in je hoofd zit gaat het niet meer weg. Alleen al door het idee beginnen je smaakpapillen overuren te draaien. Het water loopt je in de mond. Je kunt het bijna proeven….Het nestelt zich in je systeem en wil niet vertrekken.
Toen we onze bakkerij 7 (!) jaar geleden begonnen, was Sjoerds ‘PR’ modus operandi gewoon om mensen letterlijk van de straat te plukken om mee te doen met de bakkerij. Mensen met honden, wandelaars, ouders met kinderen. Niemand was veilig. Een aantal van jullie zijn op het Vikingpad benaderd met ‘Lust U brood?’. (Trouwens, bedankt dat jullie nog steeds komen!).
Een wandelende dame – die nooit bakbuur is geworden – vroeg in plat Amsterdams (voeg zelf het accent maar toe), ‘Heppie bruinbrood?’. En zo’n brood hadden we juist niet. Wel verschillende luxere broden waardoor we nu bekend zijn, maar een simpel bruinbrood hadden we niet. Af en toe hadden we een wit boerinnenbrood of een volkoren speltbrood, maar geen eenvoudig en voedzaam volkoren ‘bruin’brood. En al helemaal niet in het formaat van de supermarkt…
Maar...jullie kennen ons...als er een bruinbrood zou komen, dan moeten we er toch weer een eigen draai aan geven. Jayne vond een uitsluitend 100% volkoren tarwemeel brood te veel lijken op de alom bekende baksteen. Bovendien werd het te snel droog. Maar, door het toevoegen van een handvol havervlokken kon ze dit omtoveren tot een sappig brood. En het is een aantal dagen goed houdbaar zonder dat het vanzelf een instrument van geweld wordt…..
Kortom: een brood voor al Uw Nederlandse behoeftes: hagelslag, Nutella, sjem en pindacheese.
En uiteraard dat Hollandse broodje kaas.
Welkom thuis, vakantiegangers.
€4,25 alleen als busbrood deze week (ca 600 gram)
Toen we dit recept voor het eerste uitprobeerden op onze diner-gasten (a.k.a proefkonijnen), nam Sjoerd een hap, sprong bijna een gat in de lucht en riep het uit tot ‘het beste sodabrood ooit’. Nou, dat is very un-Sjoerd.
Maar we gaven hem allemaal gelijk!
De cacao geeft een onderliggende hartige toon en samen met speltmeel, gebuild tarwemeel, havervlokken en een schep lijnzaden, is dit een echt bijzonder sodabrood. En je kunt dit met alles opdienen – van hartig tot zoet. In tegenstelling tot onze gebruikelijke broden heeft dit brood een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers. Daarna maakt het fantastische toast en croutons voor op een soeppie of op een salade.
Dit brood is perfect voor als je dat vakantiegevoel wilt proeven vanuit je eigen keuken, tuin of balkon. Twee vakantiegebieden in een klap: glooiende groene heuvels (met een pint Guinness in de hand/pub voor Ierland) of de laid back vriendelijke Scandinaviërs met hun uitstekende koffie en brood….
Een dik jaar geleden had Jayne een boek gevonden met de intrigerende titel ‘Tomato blessings and radish teachings’. Grappige verhalen en recepten van een Zen Boeddhistische monnik die ook chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was. Een raar mengsel?
Een van de intrigerende recepten was de ‘Apple tart cake’. Gebruikmakend van één start-deeg maak je drie verschillende lagen. Van dit soort alchemie houden wij echt!. En gelukkig voor ons was dit bijzondere recept ook nog eens bijzonder smakelijk – en jullie bleken hier gek op te zijn toen we het voor het eerst bakten. Toen was het weer nog heel veel koeler en koud....
Even een kleine opmerking: in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je af waar het gebleven was ;=)
Reacties