Lieve BakBuren
Ons assortiment deze week is:
Gouden amandelbrood voor gouden, zonnige dagen nu dat het officieel zomer is vanaf 20/21 juni!
Dit recept werd geïnspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne - 17 april - maar dan 166 jaar eerder). Ze begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was omdat haar poëzie niet zo goed verkocht. Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel. (Hoor je ons juichen?)
Een van haar recepten heet ‘Turks brood’ omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk niet kent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen uit dat Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten, dan over de werkelijkheid. Mevrouw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres, dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?
Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwe leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemistische wending naar voren komt, is dat het een boterachtige smaak heeft.....terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?
Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammetjes voor de lunchbox van de kinderen maar ook om naar kantoor mee te nemen (mocht je niet meer thuis hoeft te werken).