Lieve BakBuren
Ons Moederdag assortiment voor deze week wordt:
Het doet je denken aan een krentenbrood of muesli-bolletje, maar we hebben hier sherry in gebruikt. Niet alleen om de rozijnen in te weken, maar ook voor een subtiele smaaktoevoeging die uitmondt in een volle(re) smaak. Helaas (voor sommige moeders) is de alcohol al lang verdampt. Sorry. (Maar - voordeel - de kinderen kunnen het ook eten).
- Het (ze) ziet er aantrekkelijk uit
- Is niet te zoet (lief)
- Verrassend
- Is een beetje nutty/nuts
- Heeft een eigen karakter en
- Er zit af en toe een slok alcohol in ;=)
Ons sherry rozijnen brood is het lekkerst wanneer het op dezelfde dag gegeten wordt. We weten wel dat moederdag op de zondag valt, en daar is het zeker ook uitstekend voor. Waarom? Je kunt het in de oven even opwarmen en/of het maakt de meest fantastische toast voor het zondagochtend-ontbijt-op-bed. Om dit een onvergetelijke ervaring te maken, serveer je het met boter en jam of marmelade. Zelfs Nutella is yammie.
Hoe dan ook, pas op voor je bedlakens: toastkruimels, plakkerige jam en Nutella kunnen voor onvergetelijke (kriebelende en plakkerige) nachten zorgen....
Tevens is dit brood goddinelijk (ja, ja, we blijven op de moeder-thema hameren) met kaas (jong, belegen of oud) en/of roerei.
Dus stel je het lot van de twee overrijpe bananen op de bodem van de koelkast voor. Ze werden daar een paar dagen eerder naar toe verbannen toen de fruitvliegen ze ontdekten. Maar uit het zicht is niet uit het hoofd voor onze Koningin der Restjes. Ze had een eenvoudig, ietwat ouderwets bananen cake recept op het oog om die steeds-bruiner-aan-het-wordende-bananen te transformeren. Zij waren er rijp voor (sorry, dat was een open doel!)....
Bak-vrijdag kwam en wij schoten lekker op met het bakken. Dat gaf Jayne de tijd om een testje te kunnen draaien. (Weten jullie nog hoe dat ging 7 weken geleden....bij het ophalen van je bestelling was er vaak een testje om te proeven...)
Tot die vrijdag afgelopen zomer. Toen kwam DIE ene Breek bananen cake uit de oven....
Jullie kennen Jayne inmiddels en hoe zij werkt. Geen recept is veilig voor haar aanpassinkjes. In dat ouderwetse recept werd de zachte boter vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker...wel, die wordt standaard zowiezo verlaagd.
Wat er uit de oven kwam was een verrassing. We hebben nog nooit zo’n licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake gemaakt. Mensen, dit is werkelijk extraordinary.
Normaal gesproken is er met het proeven van een testje een kleine pauze tussen de hapjes, het verwerken van de smaken en dan de mening die volgt.
Die vrijdag was dat anders. De cake ging de mond is en het leek alsof alles smaaksensoren oplichtten. Onmiddellijk gevolgd door een onbevangen uitroep in de trant van ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ - in een Amsterdams accent natuurlijk. Meerdere keren kwam er een oeh, ah kreet voorbij. Hi hi...
Met zo’n terugkoppeling konden we niets anders dan deze Breek bananen cake opnemen in ons vaste assortiment. En nu voor Moederdag halen we het weer uit onze receptenklapper.
€4,50 voor een halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een hele 24 cm lang)
Reacties